Bli bättre på att förhandla – bli en mästare på förhandling

Det är en konst i att förhandla och det är viktigt att du känner dig själv och vet hur du reagerar i olika situationer. Vi ska här gå igenom hur du blir bättre på att förhandla och blir en mästare på förhandling.

 

Förberedelse är A och O för att bli en mästare på förhandling

Det absolut viktigaste för att bli en mästare på förhandling är förberedelse. Förutom att ha allt material färdigt för presentation och all teknik på plats finns det fler saker att tänka på.

Kom till ett kundmöte väl påläst om vad det är du erbjuder men du behöver också ha läst på om kunden. Då vet du också hur och varför ditt erbjudande passar kunden och varför de inte klarar sig utan eller ska gå till någon annan. Är du skicklig på att analysera har du också kunnat se svagheter i kundens företag som du kan hjälpa dem med.

 

Lyssna men lova inte för mycket

Att vara lyhörd och lyssna på kunden är så klart viktigt men lova inte för mycket! Allt kan inte alltid fixas. Vet du inte om det går så be att få återkomma istället i aktuell fråga vid en senare tidpunkt. Var ärlig!

 

Bli bättre på att förhandla genom att inte bli stressad

Bli inte stressad av att kunden vill ha ett snabbt svar. Bli bättre på att förhandla genom att tidigt i förhandlingen berätta att du inte tar alla beslut på egen hand utan att allt måste stämmas av med någon annan. Då köper du dig tid på att fundera över nya saker som kunden har tagit upp.

 

Våga säga nej

Alla affärer är inte bra så det gäller att våga säga nej. Lägg energi på bra affärer istället.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *